petak, 27. siječnja 2017.

Tuna, Sushi, Wine, Zadar & Origami

Japanom i japanskom kulturom inspirirana događanja most su kojim moderni origami putuje Hrvatskom. Ponovno ću u Zadru imati priliku sresti origami zaljubljenike, podijeliti inspiracije i principe modernog origamija.


 

Tinejdžeri su u origami svijetu poznati po brzini učenja i žaru kojim savladavaju sve teže origami prepreke i izazove. Želim one kojima se sviđa moderni origami ohrabriti na igru idejama i istraživanje kreacija u papiru. Mini izložba i prezentacija želi pokazati neke od sjajnih ciljeva modernog origamija u znanosti i umjetnosti. Na radionicama ću kroz modele koje sam sama smislila pokazati neke od principa i tehnika koji su me vodili. Veselim se mogućnosti da među vama nađem nove kolege - origami autore :)


 

Naravno, nisam mogla odoljeti da savinem porciju sushija! A što znamo o sushiju, osim da je japansko tradicionalno jelo? Za početak, zavirite u Wikipediju. Na engleskom ćete naći pregršt informacija od sastojaka i povijesti sushija do načina jedenja pojedinih vrsta sushija.

 

Jeste li znali da se sushi  kao jelo razvio iz načina konzerviranja ribe? Pogađate li  što je produljilo vijek trajanja sirove ribe? Fermentirana riža! Istražite :) Istraživanje je dio modernog origamija.

 

Veselim se našem zadarskom susretu!

 

Origami Sanja(r)

 

HRT radio, ArtNet
Poslušajte sjajnu radio emisiju o modernom origamiju urednice Sanje Milovac

Zašto savijamo origami i informacije o tradiciji i modernom origamiju pročitajte na blog postu:
Naše origami priče - Our Origami Stories


Sanja Srbljinović Čuček diplomirala je anglistiku na Zagrebačkom sveučilištu 1986. Salzburška izložba Masters of Origami potaknula je 2005. kreativnu znatiželju i strast za istraživanjem novih oblika. Promoviranje origami umjetnosti postaje njena strast, a kasnije i misija. Prijelomna točka na životnom putu bila je postavljanje prve hrvatske origami art izložbe sa svjetskim majstorima origamija, Poezija u papiru u Galeriji grada Krapine, 2008. Od tada inicira skupne origami art izložbe u galerijama Zagreba, Samobora i Rijeke. 2010, Sanja pokreće blog Origami Art Novosti, a nakon niza gostovanja na različitim umjetničkim i znanstvenim festivalima te izložbama, s nekolicinom origami entuzijasta 2012. pokreće Hrvatsko origami društvo. Publicira radove u stranim origami publikacijama i na internetu, izlaže na međunarodnim i domaćim izložbama. Više informacija na ovom blogu i Sanjinim Linkedin i Flickr stranicama.