ponedjeljak, 15. ožujka 2010.

Origami na pozornici i platnu

Dragi prijatelji origamija,

Što više ulazim u svijet presavijenog papira, to me više oduševljavaju mogućnosti i dosezi ove nove i stare umjetnosti. Savijanje papira je staro koliko i papir, no najveći procvat ideja i područja u kojima ćete naći origami, događa se u zadnjih pedesetak godina.

U novije vrijeme origami osvaja kazalište i film. Prošle godine posvećena mu je i predstava na Broadwayu, Animals out of Paper, Josepha Rajiva. Sam autor posjetio je godišnju konvenciju Američkog origami društva na kojem se okuplja na stotine origamista sa svih strana svijeta. "Životinje od papira" i dalje osvajaju američku publiku i kritičare.

Kanadska origami predstava "The Life of Paper" dobila je čak tri nominacije za prestižnu kanadsku kazališnu nagradu Jessie Richardson Theatre Award. Joseph Wu zabilježio je fotografijom svoj rad na tom projektu.

Origami ulazi i u zagrebačka kazališta. U gradskom kazalištu Trešnja bio je dio scenografije u predstavi Snjeguljica.

Nedavno je na O-listi osvanuo link o avangardnom koncertu klasične glazbe i origamiju kao dio scenografije. Anna Kubelik bila je inspirirana origami videom na Youtube-u.

Ovih je dana origami dokumentarac Between the Folds osvojio Peabody, najprestižniju nagradu koju neka televizijska serija može dobiti.

Možda ćete poželjeti sami nešto snimiti. Možete kombinirati pletene kape i origami, ili napraviti šaljivi kratki film na temu origamija, a možete i ostati samo pri crtanju origami modela kao u Papiroflexii.

Nema komentara:

Objavi komentar