ponedjeljak, 24. listopada 2011.

Origami konvencija na MIT-u!


Prestižno američko sveučilište Masacussets Institute of Technology u Bostonu, ne samo da organizira tjedne susrete origamista, već i 19. studenog otvara vrata svoje prve origami konvencije. A što je to origami konvencija? Velesajam origami događanja, mjesto gdje možete sresti origami entuzijaste sa svih strana svijeta, na visoko kvalitetnoj izložbi provjeriti što najnovije smišljaju zvijezde origami dizajna, sudjelovati na origami natjecanjima, učiti saviti popularne modele na radionicama majstora origamija, kupiti origami papire i  knjige po posebnoj cijeni i još mnogo toga. Bravo OrigaMIT! 


Kako je kod nas? Nemamo origami društva ni konvencija (najbliže su u Italiji i Mađarskoj). Tu i tamo poneka osamljena radionica. Nađe se i origami događanja. U knjižarama nekoliko prevedenih origami knjiga, a knjigu Dragutina Gerića još možete uloviti u antikvarijatu, ako ste sretne ruke. Na engleskom se nađe šarenih slikovnica za početnike, katkad i kvalitetna knjiga za napredne. No internet nudi pravo more origami sadržaja. Samo na youtube-u može se pogledati 69,700 origami videa, a slijedeći linkove ovog bloga možete naći dosta kvalitetnih informacija i sadržaja.Pametnih glava i vještih ruku ima, dakle ima i potencijala: Neke smo radove naših autora vidjeli na izložbi uz Japanski tjedan kulture, a neke uz Tjedan filatelije Japana,.
Galerija grada Krapine jedna je od rijetkih u svijetu koja u svom fundusu ima i origami eksponate, koji su bili donirani nakon izložbe 2008.

Poster prve hrvatske izložbe origami arta sa svjetskim majstorima origamija
 

Nakon izložbi i događanja u MSU posvećenih Japanu i japanskoj arhitekturi, redaju se origami radonice,a u studenom počinje i tečaj kreativnog origamija.
Nakon toga očekujem dužu listu hrvatskih origami autora koji su objavili svoje radove u origami publikacijama u inozemstvu:
Dragutin Gerić, Goran Konjevod,  Krešimir Rajki, Davor Vinko, Sanja Srbljinović Čuček.

2 komentara:

  1. Pa svega uvijek samo u svijetu ima, kod nas ništa. Već sam se navikla na to..

    OdgovoriIzbriši