nedjelja, 16. svibnja 2010.

Origami - bez papira?

Miš od presavijene maramice, kakvim je moja prabaka zabavljala unuku.


Kad je Krešo predložio temu za slijedeći origami sastanak, origami bez papira, bila sam znatiželjna što će donijeti kao prilog. Donio je dijagram J.Schaffera Invisible Duck. Jednako odlično za početnike i iskusne origamiste.
Moje su misli, naravno, tekle drugim putem. Kroz glavu su mi projurile slike origami tehnologije, koje su kao ideje počele u savijanju papira. Balon u automobilu, teleskop u svemiru, optički medij u laseru, stent u suženoj žili...
Za njima brojne modne kreacije haljina, cipela, torbi, namještaj i arhitektura ... Ipak, kad vam netko pokloni origamic architecture ne očekujte da ćete u tome moći stanovati.
Origami jest japanska riječ i doslovno znači presavijanje papira. Međutim, taj je termin, između nekoliko japanskih, izabrala Amerikanka Lillian Oppenheimer, koja je pred šezdesetak godina započela s popularizacjom savijanja papira.

A origami ne samo da se proširio po cijelom svijetu, postao i nezaobilazni dio obrazovanja, znanosti i umjetnosti nego je i naziv origami prešao granice papira. S origamijem se povezuje savijanje salveta, ručnika, maramica, odjeće. Na ori stvari možete nabasati i u kuhinji, a ako je od tankog tijesta, moći ćete i pojesti.

Dobar tek!

Moj croissant od akvarel papira

Nema komentara:

Objavi komentar