ponedjeljak, 14. lipnja 2010.

Origami i ADHD

Dragi prijatelji origamija,

Nedavni susret s obitelji koja se zainteresirala za origami zbog ADHD-a,
ponukao me da zamolim origami mailing listu za pomoć.

Vjerujem da ono što sam doznala može dobro doći:

Kathy, medicinska sestra koja podučava origami, preporučuje knjigu, Spread Your Wings and Fly, Mary Chloe Schoolcraft Suanders. Ova izvrsno ilustrirana slikovnica, uz priču i pozitivne, ohrabrujuće poruke, pokazuje savijanje origami ptice.
U Kathynom su se radu pokazale uspješne i priče Rachel Katz. Koristila je mirne priče i jednostavna savijanja.
Vjerujem da bi uz gornje primjere dobro došla i knjiga Joela Sterna, Origami Games.
Hrabri kreativci će u objašnjavanju modela drugima i sami smisliti svoju priču.

Andrewu je ustanovljen ADD na zadnjoj godini srednje škole i zna iz prve ruke kako s tim izlaziti na kraj. Podsjeća na zaboravljeni aspekt ADD-a: sposobnost hiperfokusiranja na neke zadatke, npr. na čitanje, na sviranje klavira, savijanje origamija...
Primjerice takva osoba ne može oprati suđe a da joj nešto ne odvrati pažnju i ona ode usred neobavljenog posla. No kad se radi o nečem gdje je izuzetno usredotočena (hiperfokus), može provesti i sat u tom poslu a da ne podigne pogled. Naglašava da je za samopoštovanje djece i odraslih s ADHD-om osobito važno naći na što se mogu koncentrirati.
Za djecu koja imaju hiperfokus na origamiju Andrew preporučuje pokretne modele - action models. Origami koji se miče ili pokreće, održat će pažnju duže od statičnog modela. Priče su također važne jer potiču maštu. Kad god možemo, dobro je sugerirati način na koji će se dobiti varijacije tog modela - to će pojačati interes.
Preporučuje i neke od modela iz knjige Jeremy-a Shafer-a Origami to Astonish and Amuse. Meni se knjiga čini odličnom za tinejdžere i odrasle.

Robu je takodjer ustanovljen ADD. Mora savijati papir dok radi druge stvari, npr. gleda TV. Objašnjava da je važno zaposliti dio pažnje, jer to dozvoljava drugom dijelu mozga da se fokusira na lakše zadatke ili na nešto što zahtijeva manje energije.

Toshiko se bavi umjetničkom terapijom i piše studije vezane uz origami, ADHD i PTSP.
Sigurna je da je origami jedan od najboljih medija za ADHD.

Action origami je i inače najdinamičniji i najzabavniji origami. Uz priču ili dosjetku i malo papira možete biti dobrodošlo osvježenje u društvu.

Ako vas zanimaju video upute, možete početi od lepršave ptice, srca koje kuca, skakutave žabice, papirnatog aviona...

Srdačno, origamistički

Sanja2 komentara:

 1. Zanimljivo da je Andrewu dijagnosticiran ADD tako "kasno"...
  Čitala sam o hiperaktivnosti u starijoj mladeži i kod odraslih, ali sve mi se više čini da se to pojačava s godinama s obzirom na ritam u kojem se cijeli poslovni i privatni svijet danas kreće...

  Primijetila sam na dječjim radionicama da školarci (OŠ) puno više vole akcijske i modularne modele jer im to predstavlja veći izazov u smislu da imaju neki cilj dok savijaju...
  To je razumljivo s obzirom da se mnogima čini da savijanje samo zbog procesa presavijanja nema smisla.
  Ista stvar bi se definitivno mogla primijeniti i u školstvu jer predavanje gradiva samo da bi se gradivo naučilo nekad ne urodi plodom.
  Uključivanje primjena i nekog "projektnog zadatka" u kojem se istovremeno uče temeljne stvari često ima puno bolji učinak :)

  Kad sam držala radionice na kojima su s djecom sudjelovali i roditelji, nevjerojatno je koliko su neki roditelji nestrpljivi i koliko bi mogli učiti od strpljive djece oko sebe :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Origami definitivno ima još puno (ne)otkrivenih potencijala u obrazovanju i znanosti. Američko origami društvo o tome svake godine organizira konferenciju, npr. http://www.origami-usa.org/5osme

  OdgovoriIzbriši